Így írnék én 2. – Értesítés lejáró forgalmiról

Nemrég emailt küldött nekem a hosszúnevű Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának okmány emlékeztető szolgáltatása arról, hogy lejár a forgalmim. Megragadtam az alkalmat és készítettem egy érthetőbb változatot.

Az eredeti levél:


Tisztelt GIPSZ JOLÁN!

Üdvözli Önt a KEKKH okmány emlékeztető szolgáltatása!

Ezúton értesítjük, hogy ABC123 forgalmi rendszámú járműve műszaki érvényességi ideje hamarosan lejár. Javasoljuk, hogy a lejárat pontos dátumát mielőbb ellenőrizze a forgalmi engedély második oldalán.

Az időszakos műszaki vizsgálat elvégzését a közlekedési hatóságnál vagy a kijelölt vizsgáló állomások valamelyikénél kezdeményezheti.

Abban az esetben, ha az időszakos műszaki vizsgálatot követően cserélni kell a forgalmi engedélyét, keresse fel az Ön által kiválasztott járási/kerületi hivatal okmányirodai ügyfélszolgálatát vagy a megújult kormányablakok valamelyikét a szükséges iratokkal! (Az ügyintézéshez szükséges dokumentumokról a http://kekkh.gov.hu/hu/gepjarmu_muszakihosszabbitas weboldalon részletesen tájékozódhat.)

Az okmányiroda, Kormányablak kiválasztásában segítségére lehet a http://kekkh.gov.hu/hu/oik weboldalon található keresőnk, amely nemcsak eligazít, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó egyéb információkat is tartalmazza, valamint a gyors és kényelmes eljárás érdekében lehetőséget biztosítunk előzetes időpontfoglalásra az ország összes okmányirodájába, így ennek köszönhetően minimálisra csökkentheti várakozási idejét.

Tájékoztatjuk, hogy a KEKKH létrehozta saját elektronikus felületét, a Webes Ügysegédet, amelyen keresztül bizonyos ügytípusok személyes megjelenés nélkül intézhetőek. Elérhetősége: http://kekkh.gov.hu/hu/webes_ugyseged.

Szolgáltatásainkkal vagy az ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a nap 24 órájában az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Honlap: www.kekkh.gov.hu
E-mail:1818@1818.hu
Telefonszám: 1818
Külföldről:+36 (1) 550-1858

Üdvözlettel:

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
www.kekkh.gov.hu


Kezdjük a levél tárgyával: „Értesítés forgalmi engedély okmánya érvényességi idejének lejáratáról !”. Csak a legfontosabb információ hiányzik: mikor jár le a forgalmi. Ezen felül érdemes beleírni a rendszámot is, mert lehet valakinek több járműve is. Az új tárgy tehát: „ABC123 forgalmi engedélye 2015. július 1-jén lejár”.

Ha már a lejáratnál tartunk: nem hiszem el, hogy nincsen meg a rendszerükben a pontos dátuma. Ne írjanak nekem olyat, hogy „hamarosan” lejár, meg hogy nézzem meg a forgalmi hátoldalán.

„Üdvözli Önt a KEKKH okmány emlékeztető szolgáltatása!” Információtartalom nulla, az egész sort törölhetjük.

Térjünk át a műszaki vizsgára. Illik segítséget adni az olvasónak arról, mégis melyek a kijelölt vizsgáló állomások. Van egy 170(!) oldalas pdf ezekről, jobb híján erre hivatkoztam az új levélben, de egy térképes kereső sokkal használhatóbb lenne.

Nem mindenki tudja, mi történik akkor, ha lejár a forgalmija. Ennek megfelelően egyértelműbbé tettem az összefüggést a forgalmi lejárata és a műszaki vizsga között. Továbbá leírtam, mik a következményei a lejárt forgalminak. Az útvonalengedélyhez is szerettem volna hivatkozni egy tájékoztatót, de nem találtam semmi használható leírást a kormányzati oldalakon.

A következő két bekezdésben találunk hosszú mondatokat, melyekben nagyon kevés az információ :

 • „az Ön által kiválasztott járási/kerületi hivatal okmányirodai ügyfélszolgálatát vagy a megújult kormányablakok valamelyikét” (14 szó)
  bármelyik okmányirodát vagy kormányablakot (4 szó)
 • „a gyors és kényelmes eljárás érdekében lehetőséget biztosítunk előzetes időpontfoglalásra az ország összes okmányirodájába, így ennek köszönhetően minimálisra csökkentheti várakozási idejét.” (21 szó)
  az ügyintézéshez időpontot is foglalhat (5 szó, ráadásul a hivatkozás rögtön az időpontfoglaláshoz viszi)

A webes ügysegédről szóló bekezdés hasznos információ, csak nem ebbe a levélbe való, mert semmi köze a forgalmi lejártához. Érdemes lenne egy külön levelet küldeni róla, felsorolva benne a legfontosabb elintézhető ügyeket.

Nézzük tehát az érthető változatot:


Tisztelt Gipsz Jolán!

Tájékoztatjuk, hogy ABC123 rendszámú járművének forgalmi engedélye 2015. július 1.-én lejár.

Mit kell tennem?

A forgalmi megújításához vigye el a járművet műszaki vizsgára 2015. július 1. előtt. A műszaki vizsgálatot bármelyik kijelölt vizsgáló állomáson elvégeztetheti.
Lista a kijelölt vizsgáló állomásokról (pdf, 1 MB)

A műszaki vizsgán ellenőrzik a jármű állapotát (pld. fék, futómű, lámpák, gumik), és hogy megfelel-e a környezetvédelmi előírásoknak.

Mi történik, ha lejár a forgalmim?

Nem közlekedhet olyan járművel, melynek lejárt a forgalmi engedélye. Ha ezt nem tartja be, megbüntethetik. Ha műszaki vizsgára szeretné vinni a lejárt forgalmijú járművet, ahhoz ideiglenes forgalomban tartási engedélyt (más néven útvonalengedélyt) kell kérnie.

Mit tegyek, ha betelt a forgalmim?

Ha a sikeres vizsgát igazoló matrica már nem fér el a forgalmi engedélyben, akkor ki kell cseréltetnie a forgalmit. Ezt bármelyik okmányirodán vagy kormányablakban megteheti.
A forgalmi cseréjéhez szükséges iratok listája
Az ügyintézéshez időpontot is foglalhat.

Kérdésem van…

További információt talál honlapunkon, valamint a hét minden napján, a nap 24 órájában kereshet minket az alábbi elérhetőségeken:

Email:               1818@1818.hu
Telefonszám:   1818
Külföldről:         +36 (1) 550-1858

Üdvözlettel,

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
www.kekkh.gov.hu

9 gondolat erről: „Így írnék én 2. – Értesítés lejáró forgalmiról

 1. Tisztelt Gergely Vera!

  Őszinte csodálattal és megbecsüléssel követem lelkes erőfeszítéseit. Szívemből kívánom, hogy munkája előbb-utóbb beérjen és a lényegre törő világos beszéd, írás ne legyen ellentéte a hivatalos(nak) vélt kommunikációnak.

  Egy példa jutott eszembe, ahol az Ön által is vázolt tiszta logikával találkoztam: a gyógyszerek beteg tájékoztatóján vettem észre ezt a fajta letisztult felépítést, megfogalmazást.

  Ellentétes példaként egy rádiós hír: ‘döntöttek egy vízügyi törvényekhez kapcsolódó kormányrendeletek módosítása tárgyában’

  Üdvözlettel,
  Molnár Péter

  1. Kedves Molnár Péter,

   Köszönöm a bátorító szavakat. A gyógyszertájékoztatók szövegét az EU szabályozza, ezért is olvashatóbbak most, mint régen voltak.
   Üdv,

   Gergely Vera

 2. Kedves Vera!

  Én is csak támogatni tudom a kezdeményezését, mert valóban lesújtó a helyzet.

  Ugyanakkor nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy az *1.-én helyesen 1-jén (a helyesírási szótár még meg sem jelent 12. kiadása az 1-én alakot is megengedi).

  Az már csak ibkább stilisztikai hiba, hogy a Molnár úrnak írt válaszában a megszólítás után vesszőt használ. Ez az angol nyelvű levelezésből átvett formulát nagyon sokan használják – talán célszerű lenne a szabályon változtatni – de egyelőre nem igazán szabályos.

  Azért tartom fontosnak ezeket megjegyezni, mert a „nyelvvédők” biztosan meg fogják találni azzal, hogy ékes magyar nyelvünk elkorcsosítását propagálja, és felesleges nekik támadási felületet hagyni.

  Üdv,
  Marci

  1. Kedves Marci,
   Az 1-jént javítottam, köszönöm.
   A vesszőről azt gondolom (meg a mozgószabályról meg sok másról), hogy nem minden esetben érdemes ragaszkodni a szabályokhoz. De erről még lehet, hogy írok egy külön bejegyzést.
   Üdv,
   Gergely Vera

 3. Én az eredetit is értem, mondjuk sokat olvasok, benne vagyok a gyakorlatban.

  Irreális elvárás az ügyintézővel szemben, hogy minden egyes levelet személyre szabjon, de hajrá, én is örülnék neki nyilván..

  1-jén, nem 1.-én…

  1. Kedves Gipsz Vera,

   Én is értem az eredetit, de sokkal több fáradságomba kerül megérteni, mintha egyszerűen lenne leírva.

   Az ügyintézőnek most is minden levelet személyre kell szabnia, azaz a megfelelő személyes adatokat be kell írnia a megfelelő helyekre. De nagyon remélem, hogy ezt egy gép végzi az ügyintéző helyett.
   Üdv,

   Gergely Vera

  2. Ezeket a sablonleveleket szoftveresen töltik ki, az, hogy személyre szabott legyen, csak pár plusz adat (rendszám, dátum) behúzását jelenti az adatbázisból.

 4. Nagyon jónak tartom a kezdeményezést, de egy kritikával szeretnék élni.
  A minta levélben is keverednek a személyek szerintem.
  Egyrészt többes első: az 1. bekezdésben mi (mint hivatal) tájékoztatjuk…
  Utána viszont egyes első: nekem mit kell tennem…

  Ha már egy levélnél tartunk, amit hivatali gizike (vagy automata) küld gipsz jolánnak, akkor szerintem nem zavaró a klasszikus felépités: én tájékoztatom, az Ön feladata, stb.

  Az adatok kitöltését pedig esetleg egyszerűsítheti és még az áttekintést is segíti ha nem fogalmazzuk bele a mondatba, hanem külön sorba kiemeli.
  pl:
  Tájékoztatjuk, hogy a következő szgk lejár:
  ABC-123 — 2015. június 10.
  AHZ-234 — 2017. május 2.

  Üdv

  1. Kedves há,

   Az én változatomban párbeszédet folytatok az olvasóval, tehát az ő kérdéseit válaszolom meg. Természetesen meg lehet úgy is írni, ahogy Ön javasolja.

   Ha több gépkocsiról van szó, akkor szerintem is egyszerűbb az Ön által javasolt megoldás, de jellemzően csak egyről van szó, ott már nem feltétlen.
   Üdv,

   Gergely Vera

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük