részlet az eredeti és az átírt levélből a kommunális adóról

Közérthető fogalmazás a közigazgatásban

Még novemberben adtam elő az Online kommunikáció és webergonómia a közigazgatásban konferencián, természetesen ott is a közérthető fogalmazást igyekeztem népszerűsíteni.

Hiszem, hogy példákkal lehet a legjobban meggyőzni valakit, ezért átírtam egy kommunális adó kivetéséről szóló hivatalos levelet érthetőre. Rengeteg ilyen sablonlevelet gyártanak minden nap, és nagyon sok időt megspórolhatnánk azzal, ha ezek érthetőek és áttekinthetőek lennének.

Az átírásról:

  • Az egybefolyó szövegtengert széttördeltem, értelmes alcímeket adtam, a legfontosabb információkat keretben kiemeltem.
  • A kötelező jogszabályi hivatkozásokat kiemeltem a folyószövegből egy oldalsávba. Így akit érdekel, utána tud nézni, de sokkal olvashatóbb a főszöveg.
  • Ahol lehetett, egyszerűsítettem az információt. Pl. kommunális adó esetén mindig 5000 Ft lesz a fellebbezés illetéke, nem kell bevágni a teljes jogszabályt az illeték mértékéről.
  • Természetesen egyszerűsítettem a nyelvezetet is.
  • Beleírtam, mire szolgál a kommunális adó, mert ez nem szerepel az eredeti levélben. Szerintem fontos tudni, mire költi az állam a pénzünket.
  • Igyekeztem a jogszabályi előírásokat betartani, de nem vagyok jogász, így maradhattak benne pontatlanságok. Egy kevésbé fontos részt a tulajdonostársakról ki is hagytam az átírásból.

Az előadás prezije megtekinthető a következő oldalon:
https://prezi.com/hho7rxwfvsoo/kozertheto-fogalmazas-a-kozigazgatasban/

Az eredeti és az átírt levél benne van a preziben, vagy letölthető innen:
az eredeti levél (pdf)
az átírt levél (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük